Europese banken komen door de coronacrisis in de problemen met een deel van hun leningen. Volgens een schatting van de Europese bankautoriteit EBA hebben de financiële instellingen opgeteld voor ruim 1 biljoen euro aan 'probleemleningen' uitstaan, met schuldenaren die binnenkort niet meer in staat zullen zijn om af te lossen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag.
De schatting van EBA is een eerste poging om de gevolgen van de coronacrisis voor de sector in kaart te brengen. De problemen zouden die van na de schuldencrisis kunnen evenaren, aldus de toezichthouder.
Tussen eind 2014 en eind 2019 is het aantal probleemleningen teruggedrongen van 7,1 naar 3,1 procent, maar door de huidige crisis zou dat aandeel weer flink kunnen oplopen.
Wel hebben banken volgens de EBA nu genoeg geld om een crisis aan te kunnen, denkt de voorzitter. Toch betoogt de toezichthouder dat een deel van het geld dat in Europa wordt vrijgemaakt voor een herstelfonds naar de banken zou moeten gaan.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.