Een grote meerderheid van 87 procent van de gemeenten verwacht de komende maanden in de financiële problemen te komen door de coronacrisis, melden EenVandaag en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maandag op basis van gezamenlijk onderzoek onder 162 gemeenten.

De inkomsten van gemeenten zijn door de pandemie lager. Zo meldt 78 procent dat er minder toeristenbelasting binnenkomt, merkt 75 procent dat huur van gemeentepanden niet wordt betaald en ontvangt 57 procent minder belastinggeld.

Daarbij zijn de uitgaven van de besturen ook toegenomen, door bijvoorbeeld handhaving van de coronamaatregelen en de toegenomen hoeveelheid werk van de GGD. Ook de grotere vraag naar bijstand en schuldhulpverlening loopt in de papieren, aldus de gemeenten.

Er moet daarom extra steun komen, vindt de VNG. Als de problemen aanhouden, zouden bezuinigingen en belastingverhogingen moeten worden doorgevoerd, stellen de besturen. Ook zouden voorzieningen wegvallen en inwoners die tot kwetsbare groepen behoren extra worden geraakt, aldus de vereniging.

Dinsdag gaat de VNG met het kabinet in gesprek over compensatie.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.