Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verlaagt binnenkort de maximale rente die wordt gerekend over kopen op afbetaling of rood staan. Hij hoopt het maximale tarief structureel te kunnen verlagen, maar dat wordt volgens zijn woordvoerder nog onderzocht.

De maximale rente daalt dan van 14 naar 10 procent, bevestigt de woordvoerder dinsdag na berichtgeving van De Telegraaf. De Tweede Kamer had hier eerder om verzocht, maar de inwilliging ervan kwam door de coronacrisis in een stroomversnelling.

De maatregel moet volgens Hoekstra zo snel mogelijk ingevoerd worden en tot zeker het einde van het kalenderjaar gelden. Op zijn vroegst zou de maximale rente in augustus verlaagd kunnen worden. Afhankelijk van de ontwikkelingen kan de maatregel ook na 2020 van kracht blijven.

Het ministerie laat onderzoeken of een te grote renteverlaging lenen te aantrekkelijk zou kunnen maken. De maatregel is bedoeld om consumenten die het financieel lastig hebben toch in staat te stellen tegen een lagere rente noodzakelijke spullen zoals koelkasten en wasmachines te vervangen.