Angela Merkel, de bondskanselier van Duitsland, en de Franse president Emmanuel Macron willen een gezamenlijk Europees steunfonds. Het fonds zou uit een bedrag van 500 miljard euro moeten bestaan en moet ervoor zorgen dat de Europese economie goed door de coronacrisis heen komt.

Het eenmalige bedrag is bedoeld om de zwaarst getroffen landen in de Europese Unie te helpen. De beide leiders benadrukken dat het niet gaat om een lening, maar om een gift. Op deze manier willen de leiders solidariteit stimuleren tussen de lidstaten.

Het geld moet op de financiële markten geleend worden. De EU als geheel zou vervolgens verantwoordelijk zijn voor het terugbetalen van de lening, waarbij de rijkste lidstaten de zwaarste lasten moeten dragen. Het terugbetalen zou via de Europese meerjarenbegroting gebeuren.

Daarnaast pleiten zowel Merkel als Macron voor een verhoging van de toegestane schuldenlast. Op deze manier hoeft er minder bezuinigd te worden als de crisis enigszins optrekt.

De Europese Commissie zegt het Frans-Duitse voorstel te verwelkomen. "Het plan laat de omvang en de reikwijdte van de economische uitdaging van Europa zien", aldus Commissie-president Ursula von der Leyen. Naar verwachting zal de Commissie eind mei met een plan komen voor een herstelfonds én voor de meerjarenbegroting. Onderhandelingen over het laatstgenoemde liepen in februari op niets uit.