DEN HAAG - Negen energie-intensieve bedrijven willen een onderneming oprichten om gezamenlijk elektriciteit in te kopen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft aan de Tweede Kamer geschreven dit te zien als een duidelijk signaal dat de ondernemingen bereid zijn blijvend in ons land te investeren.

Metaalbedrijven in Groningen, Zeeland en Noord-Brabant dreigen in grote problemen te komen, omdat ze de elektriciteit veel duurder inkopen dan concurrenten in het buitenland.

Duurder

Veel van de contracten die ze hebben lopen eind dit jaar af. Doordat in ons land de stroom vooral wordt opgewekt met gas, waarvan de prijs gekoppeld is aan de olieprijzen, is de stroom hier veel duurder dan elders.

Brinkhorst helpt de bedrijven een handje door ze te begeleiden bij gesprekken met energiemaatschappijen en financiers. Ook wil hij voorkomen dat ze door gezamenlijk op te trekken in strijd gaan handelen met regels over mededinging.

Stabieler

Bedrijven in het buitenland hebben vaak langjarige contracten met elektriciteitsleveranciers. Als de stroom wordt opgewekt met kernenergie of in kolencentrales, is de prijs veel stabieler dan wanneer de prijs gekoppeld wordt aan gas.

Subsidies

Brinkhorst wil nu afnemers en van elektriciteit in het consortium en de producenten zelf de kans geven om tot overeenstemming te komen. Hij sluit niet uit, dat de energie-intensieve bedrijven in de toekomst gaan profiteren van subsidies voor duurzame energie, gelden uit het Waddenfonds of kunnen putten uit de zogeheten Borssele-gelden.

Verheugd

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is verheugd met het resultaat van de besprekingen. "Het water staat een aantal energie-intensieve bedrijven tot boven de lippen", zegt Frits de Groot, secretaris Milieuzaken. De stroomproducenten lijken in te willen stappen, zo constateert hij. "Zij krijgen met langlopende contracten en afnamegaranties de zekerheid die ze nodig hebben. Bijvoorbeeld om centrales te vernieuwen."

VNO-NCW voorziet daarnaast meer concurrentie op de stroommarkt, waardoor de prijzen kunnen dalen. Bedrijven die op instorten staan, kunnen dan worden gered.