Landen die gedogen dat reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen de consument geen keuze geven tussen een voucher of geld terug, zijn volgens de Europese Commissie (EC) in overtreding van de Europese regels. Dat zei Eurocommissaris Margrethe Vestager woensdag.

Na afloop van een persconferentie over het toerisme in het kader van de coronacrisis, zei de commissaris van mededinging dat er aanmoedigingsbrieven onderweg zijn naar alle Europese lidstaten om hen op de bestaande wetgeving te wijzen. Nederland behoort tot de landen die een voucherconstructie gedoogt.

"We staan erop dat elke burger het recht heeft op zijn geld terug", aldus Vestager. Dat is Europese wetgeving. Reisbrancheorganisatie ANVR kwam in Nederland als eerste met de 'coronavoucher' op de proppen. Op deze manier konden de touroperators geld in kas houden, wat hen zou behoeden voor een faillissement.

Mocht de touroperator toch failliet gaan, dan was de voucher gedekt door garantiefonds SGR. Niet lang na de touroperators introduceerden ook de luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM en Transavia, de voucher. De Eurocommissaris zegt te begrijpen dat de bedrijven het geld hard nodig hebben. "En als iemand een voucher wil accepteren en zich dat kan veroorloven, dan is dat prima."

Maar als een consument zijn geld terug wil, dan moet de touroperator of luchtvaartmaatschappij daar gehoor aan geven. De keuze is dus aan de consument.

Voucher moet ook aantrekkelijker worden

Verder vindt Vestager dat de voucher ook aantrekkelijker gemaakt kan worden door er extra services aan te koppelen en ze flexibeler te maken. Ook oppert zij de mogelijkheid dat de lidstaten garant kunnen staan voor die voucher. De ANVR pleit daar ook voor aangezien de teller voor de uitgegeven vouchers inmiddels flink oploopt.

De ANWB benadrukt in een reactie dat de garantieregeling van de SGR in Nederland nog niet voor losse vliegtickets geldt. "Daarom wil de ANWB dat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ervoor zorgt dat zo’n garantieregeling voor losse vliegtickets er op korte termijn komt." Ook de ANVR noemt dat woensdag in een reactie.

Verder zegt de brancheorganisatie het te betreuren dat de gedekte voucher die de "zwaar getroffen sector" biedt niet als afdoende wordt beschouwd door de Europese Commissie. Voorzitter Frank Oostdam: "Alleen zo kunnen wij én de consument de bedienen én de reissector proberen overeind te houden, waar nu zo'n 20.000 banen op de tocht staan." Geld teruggeven zou een strop zijn voor de sector.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat lidstaten die een voucherconstructie gedogen een brief zouden krijgen. Dat klopt niet. Eurocommissaris Margrethe Vestager zegt zelf op Twitter een fout te hebben gemaakt bij de persconferentie. Niet de lidstaten die vouchers gedogen, maar alle lidstaten krijgen een aanmoedigingsbrief om zich aan de Europese wetgeving te houden.