
Met vier personen aan tafel of aan de bar; zo wil de horeca opengaan
Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd protocol van KHN om horeca in de anderhalvemetersamenleving mogelijk te maken. Het idee om met vier personen aan een tafel te zitten lijkt echter haaks te staan op de getroffen maatregelen van het kabinet en het RIVM.
Volgens de huidige regelgeving mogen Nederlanders op openbare plekken met niet meer dan drie personen samenkomen, mits 1,5 meter afstand kan worden gehouden. KHN-directeur Dirk Beljaarts zegt dat het protocol een raamwerk is dat op allerlei punten nog aangepast kan worden.
"Het was vanuit de overheid nodig dit protocol op te stellen, zodat we mogen opengaan en vanuit de sector om aan te geven wat ervoor nodig is om het enigszins economisch aantrekkelijk te maken", aldus Beljaarts. Woensdag worden de richtlijnen nog besproken met bewindslieden en de veiligheidsregio's.
Het uitgangspunt van alle regels is dat mensen zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand moeten bewaren. Dat geldt voor zowel bezoekers als werknemers en leveranciers. Ook wordt meer gelet op de hygiëne en moeten gasten reserveren voordat ze komen.
Bij gezondheidsklachten niet welkom
De horeca zegt ook toe dat de regels zichtbaar worden gemaakt voor de bezoekers; ze komen te hangen bij de terrassen, bij de ingangen, binnen en ze worden gepubliceerd op de website en sociale media. Net als bij de contactberoepen wordt klanten bij aankomst in de horeca gevraagd naar hun gezondheid. Als ze klachten hebben, zijn ze niet welkom.
In het protocol dat KHN voor de achterban heeft opgesteld, staat dat de horeca niet aansprakelijk kan worden gesteld voor het gedrag van gasten of leveranciers dat in strijd is met de regels. De sector is ook geen voorstander van handhaving.
Ten slotte wil KHN ook dat de horecaondernemers een beroep kunnen blijven doen op de financiële steunmaatregelen van de overheid. Het protocol is opgesteld op initiatief van de branchevereniging. Het ministerie van Economische Zaken, werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland, adviesbureau McKinsey en ondernemers uit de sector hebben eraan meegewerkt.
FNV Horeca reageert verbaasd: Wij zijn niet betrokken bij het protocol
Het protocol heeft bij de horecatak van vakbond FNV, FNV Horeca, tot verbaasde reacties geleid. De vakbond, die horecamedewerkers vertegenwoordigt, laat in een reactie weten helemaal niet betrokken te zijn geweest bij het opstellen van het protocol en het dinsdag net als de rest van Nederland in de media te hebben gelezen.
"Het is onbegrijpelijk dat horecamedewerkers niet betrokken zijn bij het opstellen van het protocol. Zij zijn juist de personen die dagelijks volgens het protocol zullen moeten gaan werken en die hun ervaringen daarin zouden kunnen delen", aldus FNV-sectorbestuurder Edwin Vlek.
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. De meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten. Dit zijn de symptomen.
- Lees hier welke regels er zijn om de uitbraak in te dammen.
- Deze maatregelen hebben we ook vertaald in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.
- In onze coronagids geven we je een overzicht van alle betrouwbare informatie en wat je moet en kunt doen nu je veel thuis bent.
NUjij: Uitgelichte reacties