Het kabinet wil 750 miljoen euro vrijmaken voor een overbruggingskrediet voor kleine bedrijven die door de coronacrisis zijn getroffen, zo laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat donderdag weten.

Het gaat om leningen van tussen de 10.000 en 50.000 euro. Het overbruggingskrediet kan worden aangevraagd door bedrijven die voor de coronacrisis winstgevend waren en een omzet van zeker 50.000 euro hebben.

De leningen zullen worden verstrekt door de banken, waaronder Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos, waarbij de overheid voor 95 procent garant staat. Op de leningen staat een maximale rente van 4 procent.

De kredietregeling zal nog verder worden uitgewerkt en moet nog, net als andere economische coronamaatregelen, worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) verwachten dat tienduizenden ondernemingen zullen gebruikmaken van de kredietregeling. "Deze aanvullende maatregel is gericht op de vele kleine ondernemers van ons land, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, van enorm belang zijn voor hun lokale gemeenschap en vaak moeilijk toegang hebben tot financiële steun. Om hen door deze moeilijke maanden heen te helpen, staat het kabinet voor ruim 700 miljoen euro garant."

De minister en staatssecretaris hopen dat de kredietregeling vanaf half mei beschikbaar zal zijn.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.