De hoogste Duitse rechtbank plaatst grote vraagtekens bij de rechtmatigheid van een opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) waardoor de rentes op de schulden van landen kunstmatig laag worden gehouden. Dat blijkt uit een uitspraak die dinsdag is gedaan.

De regeling die Europa door verschillende economische crises heeft geloodst, is eerder wel goedgekeurd door het Hof van Justitie van de Europese Unie. De Duitse rechter heeft de ECB nu drie maanden de tijd gegeven om aan te tonen dat het opkoopprogramma onontbeerlijk is.

Wanneer dat niet in afdoende mate gebeurt, kan de Duitse rechter de centrale bank van het land verbieden nog geld in het programma te steken. Het gaat om het zogenoemde Public Sector Purchase Programme (PSPP). Daarbinnen koopt de ECB schuldpapier van Europese landen op. Door die gegarandeerde vraag blijft de rente laag.

De Duitse rechtbank benadrukt dat het vorige maand goedgekeurde steunpakket, waarbij de ECB 750 miljard euro in de Europese economie pompt om de economische gevolgen van de coronacrisis te verzachten, hierbuiten staat.