BRUSSEL - Door een algemene staking ligt het openbaar vervoer in België vrijdag zo goed als stil. Sinds donderdagavond 22.00 uur rijden er al geen treinen meer. In grote steden als Brussel, Antwerpen, Gent en Luik zijn ook geen bussen, trams en metrotreinen uitgereden. Daardoor kwam de ochtendspits vroeger op gang, waardoor er sprake is van meer files.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ook de bagage-afhandelaars op de luchthaven Zaventem bij Brussel staken. Verder hebben stakers blokkades opgericht op de toegangswegen voor grote bedrijven als Volvo in Gent en Opel in Antwerpen. De stakingsactie is gericht tegen de plannen van de regering-Verhofstadt om de leeftijd voor vervroegde pensionering te verhogen van 58 naar 60 jaar.

De haven van Antwerpen ligt eveneens volledig plat. De meeste personeelsleden van de Belgische posterijen hebben het werk neergelegd, evenals veel ziekenhuispersoneel en ambtenaren. Verder zijn er acties bij diverse andere bedrijven. De programma's van de openbare omroep VRT worden vrijdag gedurende korte tijd onderbroken door een mededeling van de socialistische bonden.

Geen gestrande reizigers

Op het Centraal Station in Amsterdam, waar normaal treinen richting Antwerpen en Brussel vertrekken, leken treinreizigers op de hoogte van de staking. Bij het verkoopkantoor voor internationale treinkaartjes waren geen gestrande reizigers. Daar hingen posters met informatie over de staking. Ook waren er aankondigingen op de mededelingenborden op het station.

NS Internationaal heeft vrijdag slechts enkele vragen gekregen over de treinstaking. De NS heeft voor vrijdag een negatief reisadvies afgegeven voor al het internationale treinverkeer dat via België gaat.

Schade

De werkgeversorganisatie Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) schat de schade van de 24-uursstaking op 660 miljoen euro. Experts van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) ramen de schade echter op 120 miljoen euro.

Tot de staking is alleen opgeroepen door de socialistische vakcentrale ABVV-FGTB, die 29 procent van de totale beroepsbevolking in België vertegenwoordigt. Bij de spoorwegen en de post doet de christelijke vakbond ACV Transcom mee. Verder hebben in tal van andere bedrijven leden van de christelijke en liberale bonden zich bij de staking aangesloten. De kleine liberale vakcentrale zal personeel dat toch staakt een vergoeding uitkeren.