De Ierse prijsvechter Ryanair verwacht dat de luchtvaart nog tot ver in de zomer zo goed als stilligt. Voor de maanden april, mei en juni voorziet de maatschappij minder dan 1 procent van de eerder geplande vluchten uit te kunnen voeren. Zo'n drieduizend piloten en cabinemedewerkers zullen hun baan verliezen.

Dat heeft Ryanair vrijdag bekendgemaakt bij een vooruitblik op de resultaten over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Behalve dat duizenden banen verloren gaan, gaan de salarissen met 20 procent omlaag, worden overal bases gesloten en zegt Ryanair bestellingen van vliegtuigen af of ziet het af van inhuur.

CEO Michael O'Leary levert de helft van zijn salaris in. Ryanair verwacht dat het nog lang duurt voordat vliegen weer normaal wordt. "Het consumentenvertrouwen zal geschaad worden door alle maatregelen, zoals het checken van temperatuur en het dragen van mondkapjes op de luchthaven en in de vliegtuigen."

De Ieren beklagen zich over het feit dat veel Europese maatschappijen staatssteun krijgen of daar een beroep op hebben gedaan, zoals Air France-KLM en Lufthansa. Ryanair heeft dat niet gedaan en dat leidt volgens hen tot een oneerlijk speelveld wanneer weer gevlogen mag worden.

Ryanair verwacht over het eerste kwartaal, dat bij het bedrijf van april tot en met juni loopt, een verlies van 100 miljoen euro.

De andere Ierse luchtvaartmaatschappij, Aer Lingus, moet naar verluidt zijn personeelsbestand met 20 procent inkrimpen, zo vertellen bronnen aan Reuters. Daarmee zouden tot 900 banen verloren gaan.