EINDHOVEN - Eindhoven Airport wil op korte termijn elk uur één vliegtuig meer laten vertrekken. Dat betekent een verdubbeling van de huidige vijftien vluchten per dag. De verdubbeling zou 3500 extra arbeidsplaatsen opleveren in de regio Zuidoost-Brabant. Dat zei directeur B. de Boer van Eindhoven Airport donderdag tijdens de conferentie 'Geen brainport zonder Airport'.

De Boer wil wel goede afspraken maken met de omwonenden en de Brabantse Milieu Federatie (BMF) over de uitbreiding. "Ik wil geen problemen hebben zoals bij Schiphol het geval is", aldus de directeur, die mogelijkheden ziet om de gemaakte afspraken met de omgeving op te rekken.

Toekomst

Door het aantal vluchten te verdubbelen zou Eindhoven in de toekomst een directe verbinding kunnen krijgen met zestien nieuwe bestemmingen. Naast veel zakelijke reizigers vinden ook de goedkope vliegmaatschappijen een uitbreiding van het aantal vluchten en bestemmingen interessant.

Zo toont de Ierse prijsvechter Ryanair interesse om van Eindhoven Airport een nieuwe thuisbasis te maken voor vier van haar toestellen, liet De Boer doorschemeren.

Geen probleem

De omwonenden, verenigd in de Belangenvereniging Omwonenden Welschap (BOW), hebben geen probleem met de door Eindhoven Airport zo gewenste uitbreiding. Wel stellen ze de nodige eisen voordat De Boer zijn plannen kan doorzetten.

Eindhoven Airport maakt gebruik van de diensten en faciliteiten van vliegbasis Eindhoven. De omwonenden gaan akkoord met meer burgertoestellen als Defensie toezegt dat minder gevechtsvliegtuigen op en rond Eindhoven Airport oefenvluchten zullen houden. Ook zijn ze tegen de stationering van een squadron gevechtsvliegtuigen.

Vermindering

Volgens commandant H. van der Vlies van vliegbasis Eindhoven heeft de luchtmacht geen plannen om gevechtstoestellen op Eindhoven onder te brengen. Over een vermindering van het aantal oefeningen zegt hij: "Er blijft geoefend worden. We moeten onze piloten blijven trainen".