De top van luchtvaartmaatschappij KLM houdt rekening met een mogelijk eind van de samenwerking met de Franse partner Air-France. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) maandag op basis van ingewijden. Het zou de KLM-top vooral frustreren dat de Fransen de lakens willen uitdelen, terwijl ze zelf niet de zaken op orde hebben.

De krant schrijft dat het drastisch verlagen van de kosten bij Air France "cruciaal" is voor het voortbestaan van de samenwerking. De KLM-top zou er niet verzekerd van zijn dat kostenverlaging de hoogste prioriteit heeft bij de Fransen, zeker niet nu de Franse staat vrijdag 7 miljard euro aan leningen verschafte aan de luchtvaartmaatschappij.

Het rommelt al enige tijd tussen Air France en KLM. Zo speelde er vorig jaar nog een conflict over de herbenoeming van KLM-topman Pieter Elbers en zijn de Fransen niet blij dat de Nederlandse Staat nog altijd een deel van KLM bezit, terwijl de Fransen hun aandeel in Air France de afgelopen jaren helemaal afgebouwd hebben.

De botsingen tussen de twee partijen hebben er volgens FD toe geleid dat de KLM-top steeds vaker nadenkt over het mogelijk schrappen van de holding. In dat geval zouden Air France en KLM hun samenwerking beperken tot coördinatie en afstemming.

KLM was maandag niet bereikbaar voor commentaar.