Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

CNV: 1,5 meter afstand houden tijdens het werk vaak onhaalbaar

Het advies om op de werkvloer 1,5 meter afstand te houden vanwege het coronavirus is in veel sectoren nauwelijks op te volgen, meldt vakbond CNV zaterdag na een inventarisatie.
Door NU.nl

In onder meer de transportsector, de havens, de land- en tuinbouw, bouwmarkten, het openbaar vervoer en rederijen is het erg lastig om 1,5 meter afstand te bewaren, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Ook het naleven van hygiënevoorschriften zou uitermate lastig zijn voor die sectoren. Dat brengt de ondernemers volgens Fortuin in een lastig parket. "Zij moeten enerzijds de productie draaiende houden, maar willen zich anderzijds ook aan de maatregelen houden."

Werknemers kiezen er dan al snel voor om de productie draaiende te houden, deels onder druk van de werkgever. "Veel leden verwachten dat hun bedrijf deze crisis niet overleeft", aldus Fortuin.

De CNV-voorzitter vindt vooral de situatie in bouwmarkten zorgelijk. Deze winkels zijn momenteel drukbezocht, omdat Nederlanders momenteel vaker thuiszitten en van de gelegenheid gebruikmaken om het een en ander in huis op te knappen.

"Er zijn wel afspraken over veiligheid, maar kleinere bouwmarkten zien af van een beveiliger voor de deur", aldus Fortuin. "Veel medewerkers hebben bovendien te maken met agressie van klanten." De CNV-voorzitter noemt bouwmarkten om die redenen dan ook "een broeinest voor het coronavirus".

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort


Lees meer over:

EconomieCoronavirus

Aanbevolen artikelen