Het kabinet voert nog drie extra maatregelen in om zzp'ers en ondernemers te steunen zodat ze minder geld kwijt zijn aan belastingen. Dit moet voor dit jaar de ondernemers wat meer financiële ruimte geven.

Dit zegt Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën, vrijdag.

Zo worden zelfstandigen die minder werken door de crisis niet gekort op hun fiscale voordelen. Om aanspraak te maken op sommige voordelen moeten zzp'ers namelijk een bepaald aantal uur werken in een jaar. Wanneer dat niet lukt door de crisis, worden ze niet benadeeld.

Verder hoeven grootaandeelhouders in bedrijven minder loonbelasting te betalen en krijgen ondernemingen de mogelijkheid om verliezen van dit jaar makkelijker te verrekenen met winsten uit eerdere jaren. Dit betekent dat sommige bedrijven netto minder winstbelasting hoeven te betalen.

Vijlbrief weet niet precies voor hoeveel ondernemers deze regelingen steun bieden, maar het kan om tienduizenden ondernemers gaan. De maatregelen kosten de schatkist 4 miljard euro. Dit komt bovenop de eerder ingeschatte 35 tot 45 miljard euro die de staat misloopt aan inkomsten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.