De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie is maandag met meer dan 100 procent gecrasht, waardoor de prijs negatief is geworden. Iemand die een vat olie voor mei wil kopen krijgt momenteel dus geld toe. Nooit eerder daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie onder nul.

Dat de prijs maandag crasht, heeft alles te maken met termijncontracten. Maandag lopen de termijncontracten voor mei af en die worden nu massaal gedumpt, omdat door de coronacrisis maar weinig mensen in mei op een vat olie zitten te wachten.

Hierdoor is de prijs inmiddels dus onder nul beland, dat betekent dat oliebedrijven handelaren geld toegeven om van de olie af te komen. Zo voorkomen de oliebedrijven dat de productie helemaal stilgelegd hoeft te worden, wat nog veel kostbaarder is.

Daarnaast is het opslaan van olie de laatste weken erg duur geworden, wat alles te maken heeft met de coronacrisis. Door het coronavirus staan economieën wereldwijd stil, waardoor er simpelweg minder olie gebruikt wordt en de voorraden steeds verder toenemen, met een gebrek aan opslagplaatsen als gevolg. Hierdoor drijven inmiddels ongeveer 160 miljoen vaten olie op olietankers.

De olieprijs zal overigens niet lang in het rood blijven. Vanaf dinsdag zal er in termijncontracten voor juni worden gehandeld, momenteel kost een vat Amerikaanse olie voor juni rond de 22 dollar.

Olieproducerende landen sloten akkoord om olieprijs juist omhoog te krijgen

Om de olieprijs weer iets omhoog te krijgen sloten 23 olieproducerende landen vorige week een akkoord om de productie te verlagen. Analisten denken echter dat de productieverlaging bij lange na niet voldoende is om de vraaguitval op te vangen, waardoor de voorraad alsnog zou groeien.

"We zien weleens vaker situaties waarbij er overproductie is, maar deze cijfers zijn ongekend. Dit zijn wel bizarre tijden" zei ABN-econoom Hans van Cleef vorige week tegen NU.nl over de situatie op de oliemarkt.