De raad van commissarissen van ABN AMRO heeft het bestuur van de bank in 2015 en 2016 herhaaldelijk gewaarschuwd dat problemen met bijvoorbeeld de controle op witwassen niet snel genoeg werden opgelost. Dit melden twee journalisten van Het Financieele Dagblad (FD) in hun boek De Staatsbank; ABN Amro klem tussen ambtenaren en bankiers dat dinsdag verschijnt.

In het boek schrijven FD-journalisten Ivo Bökkerink en Pieter Couwenbergh onder meer dat de commissarissen in 2015 en 2016 vonden dat de verantwoordelijke bestuurder de problemen niet onder controle kreeg.

Ook zouden de andere bestuurders de ernst van de situatie niet voldoende hebben ingezien. In 2017 werd alsnog een oplossing voor de situatie gevonden.

Banken liggen sinds een aantal jaren onder het vergrootglas van de toezichthouders vanwege gebrekkig toezicht op het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme.

ING kreeg in 2018 een enorme boete en vorig jaar werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) ook ABN AMRO onderzoekt. De bank wordt verdacht van het niet of niet tijdig melden van ongebruikelijke transacties.

Sinds ING in september 2018 voor in totaal 775 miljoen euro schikte, hebben banken ook flink werk gemaakt van hun zogeheten poortwachtersfunctie. Zo worden duizenden nieuwe werknemers aangenomen om transacties en klanten te controleren.

Een woordvoerder van ABN AMRO spreekt van een gedramatiseerd boek, maar wil er niet verder op ingaan. Het OM doet onderzoek en de bank zegt op de uitkomsten te willen wachten.