BRUSSEL - Economen van de Europese Commissie zijn bezorgd over het almaar groeiende tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten. "Dit kan niet eeuwig blijven duren", zei directeur-generaal Regling van de afdeling Economische zaken van de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, donderdag bij een toelichting op een kwartaalrapport over de economie in de eurolanden.

Uit de rekenmodellen van de Commissie blijkt dat Amerika alleen met de grootste moeite uit de huidige situatie (veel meer importen dan exporten) kan raken. Verhogen van de rente zodat Amerikanen meer gaan sparen (en dus minder importeren) heeft enorme gevolgen, zo rolt uit de berekeningen.

Om het handelstekort met slechts een half procent terug te dringen, moet de rente zoveel worden verhoogd, dat de Amerikaanse economie in het eerste jaar bijna 4 procent krimpt. Ook andere maatregelen die Washington kan nemen, zorgen voor een fikse recessie. Europa krijgt daar trouwens een tik van mee.

Effect

In de Verenigde Staten klinkt soms het geluid dat het werkelijke probleem niet in Amerika ligt, maar in de EU, waar de groei te laag is. "Maar uit onze berekeningen blijkt dat het doorvoeren van hervormingen weliswaar tot een hogere groei hier kan leiden, maar slechts een marginaal effect heeft op het handelstekort van de VS", zei Regling. "De eurozone kan dus niet veel doen."

Aziaten

De beste oplossing zou zijn dat de Aziaten, die steeds meer spullen produceren en exporteren, wat meer zouden importeren. Dat kan onder meer door de Chinese munteenheid, nu algemeen beschouwd als te goedkoop, wordt aangepast. Dat zou niet alleen het handelstekort verkleinen, maar ook een oppepper betekenen voor de economie in zowel de VS als de EU. In het rapport staat echter niet wat de gevolgen voor de Aziatische economieën zijn.

Dal

In het kwartaalrapport staat verder dat de twaalf eurolanden langzamerhand uit het economische dal lijken te kruipen. Na een lichte groei in het eerste halfjaar zou de groei verder moeten aantrekken in de huidige periode. Volgende maand komt de Commissie met een nieuwe groeiverwachting. Regling liet doorschemeren dat die rond de 1,2 procent uitkomt.

Ook donderdag presenteerde een groep nationale voorspellingsbureaus, waaronder het Nederlandse Centraal Planbureau, dat de eurolanden dit jaar hun economie gemiddeld 1,2 procent zien groeien, volgend jaar 1,8 procent en 2 procent in 2007.