Werkgevers die personeel onvoldoende beschermen tegen het coronavirus worden daarvoor maar amper beboet, schrijft vakbond CNV zaterdag op basis van een inventarisatie. Volgens CNV wordt er onvoldoende gehandhaafd bij onveilige situaties op de werkvloer, zoals een gebrek aan beschermingsmiddelen, te weinig afstand of slechte hygiëne.

De vakbond vindt het wrang dat particulieren beboet worden als zij zich niet aan de regels houden, maar dat bedrijven de dans lijken te ontspringen.

"Bijna twee miljoen werkenden voelen zich onveilig op de werkvloer. Vooral werkenden in vitale sectoren die buiten het zicht van klanten opereren, zoals de voedselsector en distributiecentra, zijn nog steeds vogelvrij", stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

CNV wijst naar een gebrek aan handhaving als reden dat er nog steeds onveilige werkplekken zijn. "De Inspectie SZW handhaaft nauwelijks, uit coulance naar bedrijven toe", zegt Fortuin. Hij wil dat handhavers en toezichthouders wel boetes van 4.000 euro moeten gaan uitdelen aan bedrijven bij onveilige situaties op de werkvloer.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.