Ondanks een stijgend aantal coronavirusbesmettingen en werklozen en een verwachte wereldwijde recessie, staat de Amerikaanse beursindex Nasdaq toch in het groen over 2020. De techindex staat na vrijdag ruim 1,1 procent hoger dan op 1 januari. Op 23 maart stond de techindex nog 21 procent lager.

De beursindex wordt, ondanks alle negatieve macro-economische cijfers, gestuwd door bedrijven als Amazon, Netflix en een aantal farmaceutische bedrijven die lijken te profiteren van de coronacrisis.

Zo ziet webwinkelgigant Amazon het aantal bestellingen flink toenemen doordat consumenten minder vaak hun huis verlaten. Vanwege onder meer de drukte in de distributiecentra heeft het bedrijf al 100.000 nieuwe mensen aangenomen en wil het bedrijf nog eens 75.000 extra mensen aannemen. Amazon sloot vrijdag op de Nasdaq op het hoogste niveau ooit en staat over het jaar gezien ruim 25 procent hoger.

Ook de aandelen van farmaceut Gilead en streamingdienst Netflix staan flink hoger, met plussen van respectievelijk 29,3 en 30,7 procent. Een groot deel van de stijging van Gilead vond vrijdag plaats, nadat bekend werd dat het middel remdesivir goed leek aan te slaan tijdens een test onder 113 COVID-19-patiënten in het ziekenhuis van de universiteit van Chicago. Netflix staat hoger, omdat investeerders verwachten dat dienst profiteert van het feit dat consumenten simpelweg meer thuiszitten tijdens de coronacrisis.

De andere grote Amerikaanse beursindexen, de toonaangevende S&P 500 en de Dow Jones, staan nog wel lager over 2020. Eerstgenoemde staat nog ruim 11 procent lager, maar is weer flink opgekrabbeld nadat de index eind maart op het dieptepunt ruim 32 procent lager stond. De Dow Jones-index staat nog ruim 15 procent lager.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.