AMSTERDAM - Amsterdam is gedaald naar de zesde plaats op de ranglijst van dertig beste Europese bedrijfslocaties. Dit blijkt uit de European Cities Monitor die onroerendgoedadviseur Cushman & Wakefield donderdag heeft gepresenteerd.

Vorig jaar stond de hoofdstad nog op de vijfde plaats, maar Amsterdam heeft die plek dit jaar moeten afstaan aan Barcelona. De hoge personeelskosten, het reizen in de stad en de levensstandaard van het personeel zijn volgens Cushman & Wakefield de belangrijkste redenen voor de lagere waardering van Amsterdam.

Bouwputten

De onroerendgoedadviseur benadrukt dat de ranglijst draait om beeldvorming en beleving. "De respondenten beschouwen de personeelskosten hier als hoog. Daarnaast oogt het openbaar vervoer in de stad chaotisch door de bouwputten van de Noord-Zuidlijn.

Daarnaast maakt men zich, mede door de moord op Theo van Gogh, zorgen over de veiligheid waardoor de levensstandaard lager uitvalt dan in andere steden."

Amsterdam scoort wel redelijk tot goed op de factoren toegankelijkheid van de markt en klanten, talenkennis en de internationale bereikbaarheid.

Campagne

De hoofdstad moet een "harde concurrentiestrijd" aangaan met Barcelona om een plek in de topvijf te heroveren, aldus wethouder Laetitia Griffith. De gemeente probeert met de campagne 'I Amsterdam' de beeldvorming van de stad te verbeteren.

Daarnaast richt Amsterdam zich samen met Almere en Haarlemmermeer op het aantrekken van toeristen, bedrijven en 'ladingsstromen' uit Azië.

Om het aantrekkelijk te maken voor bedrijven uit deze regio zich in Amsterdam en omgeving te vestigen, trekt de gemeente volgend jaar 750.000 euro uit. Voor het binnenhalen van Indiase bedrijven is een bedrag van 50.000 euro aangevraagd.

Frankfurt

De topdrie van de ranglijst bestaat sinds jaar en dag uit Londen, Parijs en Frankfurt. De lijst is samengesteld op basis van interviews met vijfhonderd topmanagers van Europese bedrijven.