De Amerikaanse president Donald Trump kwam donderdag met federale richtlijnen om de economie na de lockdown weer op gang te kunnen brengen. Gebieden waarin de epidemie onder controle is, kunnen de economie in drie fases opstarten door noodmaatregelen stapsgewijs te versoepelen.

Voordat het driestappenplan in werking treedt, moeten de afzonderlijke staten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet er al twee weken een dalende trend in het aantal besmettingen te zien zijn.

Ook moet er veel getest kunnen worden en dient er een uitgebreid contactonderzoek te volgen als iemand besmet blijkt te zijn.

En op plekken waar medisch personeel werkzaam is, moet de aanwezigheid van antistoffen uitgebreid getest kunnen worden.

Maatregelen worden in drie stappen versoepeld

Als aan die voorwaarden is voldaan, kan de eerste fase ingaan. Daarin moeten groepen van meer dan tien mensen worden vermeden als niet de gepaste afstand kan worden gehouden. Ook wordt reizen afgeraden en wordt thuiswerken juist aangemoedigd. Scholen blijven gesloten, maar bioscopen, theaters, restaurants, stadions en kerken mogen open, mits de bezoekers voldoende afstand tot anderen kunnen houden.

Als het aantal besmettingen niet te hard groeit, kan een staat de tweede fase in. Dan dienen groepen van vijftig mensen en meer te worden ontmoedigd als social distancing praktisch niet mogelijk is. In deze fase mag iedereen weer vrijelijk reizen, kunnen scholen weer open en jeugdkampen weer doorgaan. Ook cafés mogen open, mits er niet te veel mensen dicht op elkaar staan.

In fase drie mogen werknemers weer zonder beperkingen naar hun werk.

Gouverneurs hebben de verantwoordelijkheid

In het document staat dat de wijzigingen per staat of provincie doorgevoerd kunnen worden en dat de verantwoordelijkheid bij de gouverneur van de staat ligt. Eerder deze week ruziede Trump nog met enkele gouverneurs over wie uiteindelijk het laatste woord zou hebben over de opstart van de economie.

"We gaan niet in één keer open, maar stap voor stap", aldus Trump tijdens de persconferentie. Hij voegde eraan toe dat 29 van de 50 staten in staat moeten zijn om relatief snel aan de eerste fase te beginnen.

Een medewerker van het Witte Huis zegt dat deze richtlijnen veilig en aan conservatieve kant zijn en dat ze zijn goedgekeurd door medische experts uit het Trump-team, onder wie viroloog Anthony Fauci.

Nederlanders in New York: 'Erger dan dit kunnen ze hier niet aan'
247
Nederlanders in New York: 'Erger dan dit kunnen ze hier niet aan'

New York nog tot 15 mei in lockdown

Eerder op donderdag maakte gouverneur Andrew Cuomo van New York bekend dat hij de lockdown vanwege de coronacrisis heeft verlengd tot 15 mei. Zes andere staten aan de oostkust en de stad Los Angeles aan de westkust volgden zijn voorbeeld.

De crisis raakt de Amerikaanse economie hard. Zo'n snelle stijging van het aantal werklozen heeft het land niet meegemaakt sinds de Grote Depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Fabrieken liggen stil, winkels zijn dicht en horecagelegenheden en theaters hebben hun deuren gesloten. VS betreurt inmiddels 31.000 dodelijke slachtoffers als gevolg van het virus, meer dan welk land ter wereld dan ook.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.