ATHENE - De rente in de eurolanden verandert voorlopig niet. De Europese Centrale Bank (ECB) besloot donderdag de rentetarieven die gelden in de twaalf landen die de euro als munteenheid hebben, te handhaven.

Dat betekent voor het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, een onveranderde stand van 2 procent. Dat tarief geldt sinds juni 2003.

Inflatie

Het besluit was geen verrassing. Wel is de kans dat in de nabije toekomst de Europese rente omhoog gaat, groter geworden. De inflatie loopt op en staat nu op 2,5 procent, terwijl de ECB met rentemaatregelen de inflatie niet onder de 2 procent wil houden.

De ECB vergaderde donderdag in Athene. Tweemaal per jaar houdt het bankbestuur de vergadering over de rente in een ander euroland dan Duitsland, waar het in Frankfurt zijn hoofdkantoor heeft. Dit keer viel de eer te beurt aan de Griekse hoofdstad.

Kort voor het Europese rentebesluit viel, werd bekend dat de centrale bank van Groot-Brittannië haar rentetarieven niet verandert. De bank laat het belangrijkste tarief op 4,5 procent staan.

Olieprijzen

ECB-president Jean-Claude Trichet gaf in een toelichting op het rentebesluit aan dat vooral de hoge olieprijzen een risico vormen voor een hogere inflatie. De economische groei in de eurozone kan hierdoor vertraging oplopen, meent de Fransman. De olieprijs bereikte vorige maand een recordprijs van meer dan 70 dollar per vat (van 159 liter) door schade aan olie-installaties in het zuiden van de Verenigde Staten na de orkaan Katrina.

"De hoge olieprijzen oefenen een hernieuwde opwaartse druk op de consumentenprijzen uit. Er is een voortdurende waakzaamheid van de ECB nodig ten aanzien van deze gevaren. Het is van groot belang dat deze gevaren niet leiden tot een hogere inflatie", aldus Trichet.

Orkanen

Trichet verwacht dat de inflatiedruk in de komende maanden nog wel zal aanhouden, tenzij de olieprijzen gaan dalen. "De olieprijzen spelen een belangrijke rol in de opwaartse inflatiedruk. Als de industrie zich herstelt van de gevolgen van de orkanen in de VS, dan kan het prijspeil zakken. Dat kan er op duiden dat de prijsstijgingen van tijdelijke aard zijn, aldus Trichet.

Verlaging

Trichet zei verder dat de ECB een renteverhoging wel heeft overwogen. "We hebben de voors en tegens van een mogelijke renteverhoging tegen elkaar afgewogen. Er is echter niet over een verlaging van de rente gediscussieerd."

De centralebankpresident wilde niet zeggen wanneer er mogelijk een renteverhoging zit aan te komen. "Maar we kunnen elk moment een besluit nemen over de rente", aldus Trichet. Een groot aantal analisten verwacht geen renteverhoging van de ECB tot medio 2006.

Schandalen

De ECB-president ging niet in op vragen over de Italiaanse centralebankpresident Antonio Fazio. Fazio ligt onder vuur wegens zijn rol bij diverse schandalen in het Italiaanse bedrijfsleven. Trichet zei wel dat de ECB het besluit van de Italiaanse regering om de Banca d'Italia te hervormen verwelkomt.