Bedrijven die tijdens de coronacrisis met staatssteun uit de brand worden geholpen, mogen zolang de staat een belang heeft geen dividend uitkeren of bonussen uitbetalen, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) donderdag op basis van interne documenten van de Europese Commissie.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

De plannen maken deel uit van een voorstel van Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) om het tijdens de coronacrisis voor staten eenvoudiger te maken om noodlijdende bedrijven te helpen. Momenteel wordt door de Europese lidstaten over het voorstel onderhandeld.

Om te voorkomen dat bedrijven die geen staatssteun nodig hebben oneerlijke concurrentie ervaren, wil Vestager voorwaarden verbinden aan het verlenen van staatssteun. Naast een verbod op dividenduitkeringen en bonusbetalingen mogen bedrijven met een staatsbelang volgens het voorstel ook geen overnames doen, schrijft FD.

Ook geldt het voorstel van de Europese Commissie geldt alleen voor 2020. Bedrijven die vóór de coronacrisis al in de problemen zaten, zouden dus niet in aanmerking komen voor de versoepelde regels.

Brussel wil niet dat nationale overheden te lang een belang houden in een bedrijf. De Commissie stelt voor dat een land in januari 2023 al moet zijn begonnen met het afbouwen van het staatsbelang.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.