Honderdduizenden werknemers komen in de problemen door de huidige coronamaatregelen, concludeert het CNV dinsdag op basis van onderzoek onder de doelgroep. "De paniek op de arbeidsmarkt neemt toe", aldus de vakbond. CNV pleit daarom voor een tijdelijk calamiteitenfonds.

"We worden platgebeld door werkenden die ondanks verkoudheidsklachten of koorts toch moeten komen werken. Volledig in strijd met de richtlijnen van het RIVM", aldus het CNV.

Ook komen werknemers in de knoop als het gaat om mantelzorg of de zorg voor kinderen. "Ze kunnen dat niet combineren met hun werk", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

6 procent van de ondervraagde werkenden laat weten dat hun werkgever ziekmeldingen niet serieus neemt. Het zou hierbij omgerekend om een half miljoen werknemers gaan. Evenveel respondenten stellen dat hun werkgever hen dwingt om vakantiedagen op te nemen.

Het calamiteitenfonds moet volgens het CNV worden gebruikt voor enkele specifieke groepen. Naast mantelzorgers die door hun zorgtaken niet volledig kunnen werken, noemt de vakbond (alleenstaande) ouders die hun kinderen nu thuis moeten houden, werknemers die tot de risicogroep behoren en mensen met kwetsbare personen in het gezin.

"De eerste weken was er nog begrip van werkgevers voor de situatie van werknemers, maar het geduld voor de persoonlijke situatie van werknemers raakt langzaam op", besluit Fortuin. Volgens de vakbond is de huidige situatie onhoudbaar, en is er op korte termijn een oplossing nodig.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.