De Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) stapt naar de rechter, omdat PostNL bezorgers geen eerlijk tarief zou betalen. Dat bevestigt woordvoerder Pieter Paul Slikker aan NU.nl.

De vereniging stelde PostNL afgelopen woensdag in een brief (pdf) een ultimatum voor maandagochtend, met als belangrijkste eis een "concreet aanbod voor een eerlijk tarief". Daar heeft het bedrijf volgens de BVPD onvoldoende gehoor aan gegeven.

De discussie over tarieven is niet nieuw, maar de huidige omstandigheden hebben ertoe geleid dat de verhoudingen nu op scherp zijn gezet.

Pakketbezorgers hebben het door de coronamaatregelen extra druk. Er worden evenveel pakketten bezorgd als gewoonlijk rond Kerst en sinterklaas, en daarbij komt dat bezorgers thuis moeten blijven als ze verkoudheidsklachten ervaren waardoor er meer werk ligt voor minder mensen. Ook duurt het afleveren volgens de BVPD langer door extra hygiënemaatregelen.

Naast de eis voor het tariefaanbod vraagt de belangenvereniging ook om een vergoeding voor de extra handelingen die vanwege de virusuitbraak moeten worden uitgevoerd.

'Stap naar rechter is onbegrijpelijk'

Een woordvoerder van PostNL laat weten dat er maandagochtend een brief terug is gestuurd. Daarin noemt het bedrijf de stap van de BVPD "onbegrijpelijk". Zo zouden bezorgers door de rust op straat nu juist sneller ter plekke zijn, en zouden pakketten vaker direct aan de geadresseerde gegeven kunnen worden, omdat meer mensen thuis zijn.

PostNL stelt verder alleen met "individuele ondernemers" in gesprek te willen gaan over tarieven. Voor overleg met de belangenvereniging wil het bedrijf een nieuw overleg plannen.