Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten hebben zondag een definitief akkoord over de verlaging van de olieproductie bereikt.

De landen zijn bereid om in mei en juni dagelijks bijna tien miljoen vaten minder te produceren om de olieprijs te stuwen. Daarmee wordt de dagelijkse productie met ongeveer een vijfde verminderd.

Voor het weekend gingen de OPEC en Rusland al akkoord met een productieverlaging. Zondag sloot ook Mexico zich hierbij aan. Dat was cruciaal om de deal te doen slagen.

Mexico lag voor het weekend nog dwars, omdat het Latijns-Amerikaanse land niet verder wilde gaan dan een productieverlaging van 100.000 vaten. De andere landen stemden hier zondag mee in, waardoor Mexico toch een kleine overwinning behaalde.

Landen willen productie geleidelijk verder verlagen

De landen zullen de productie in twee jaar tijd geleidelijk verder verlagen. Volgens bronnen binnen OPEC+ kan de totale productieverlaging - als alle landen blijven meewerken - uitkomen op bijna twintig miljoen vaten per dag.

Daarom is het van belang dat landen die geen OPEC-lid zijn, maar wel veel olie produceren (zoals de VS, Mexico, Brazilië en Canada) zich hebben aangesloten bij het akkoord. OPEC hoopt dat ook Noorwegen, de grootste olie-exporteur van West-Europa, de productie verder wil verlagen.

Wereldwijde maatregelen voor het bestrijden van het coronavirus hebben de vraag naar brandstof de afgelopen weken flink doen dalen. Dat viel samen met een prijzenoorlog op de oliemarkt, waardoor de olieprijs verder zakte.