AMSTERDAM - Het beleggingsproject Pips lijkt voor zeker honderden Nederlanders uit te draaien op een fiasco. De deelnemers aan Pips werden vorig jaar gouden bergen beloofd, maar naar alle waarschijnlijkheid zijn ze hun inleggeld kwijt.

De deelnemers aan Pips konden 450 tot 1000 euro inleggen. Het geld zou een verantwoorde bestemming krijgen, vooral in ontwikkelingslanden. Pips (People in Profit Systems) opereerde wereldwijd en hield vorig jaar juli in Amsterdam een bijeenkomst waar bijzonderheden werden gegeven over de belegging.

Pips beloofde de inleggers een rendement van 2 procent per dag. Volgens een woordvoerster van AFM is een rendement van meer dan 8 procent per jaar al verdacht. De AFM en De Nederlandsche Bank hielden Pips al enige tijd in de gaten. DNB deed in april al een waarschuwing uitgaan.

Of de AFM nog actie gaat ondernemen tegen Pips, kan de woordvoerster donderdag niet zeggen. Pips had niet de vereiste vergunning. De autoriteit kan onder meer boetes uitdelen of aangifte doen. "Waar mogelijk treden we op." Wat de zaak wellicht ingewikkeld maakt is dat Pips internationaal opereerde en vooral via internet. De sites die Pips gebruikte, zijn inmiddels uit de lucht gehaald.

Pips hield vorig jaar juli in een hotel in Amsterdam een wervingsbijeenkomst. Achter de organisatie gaat de Brit Bryan Marsden schuil. De politie in Maleisië deed onlangs een inval in het hoofdkwartier van Pips.