VOORBURG - De inflatie is in september net als in augustus uitgekomen op 1,8 procent. Onder meer de prijsontwikkeling van autobrandstoffen had een verhogend effect op de inflatie, terwijl goedkopere groenten een temperend effect hadden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die donderdag zijn gepubliceerd.

Ten opzichte van augustus stegen de prijzen met 0,8 procent. Vorig jaar werd van augustus op september eenzelfde inflatie gemeten.

Autobrandstoffen

Autobrandstoffen waren in september op jaarbasis 16,8 procent duurder. Vorige maand was dit prijsverschil nog 12,3 procent. Ook kleding en schoenen werden in september duurder. Tegenover deze inflatieverhogende ontwikkelingen stonden de prijsdaling van verse groeten en de gedeeltelijke afschaffing van lesgelden. Voor leerlingen van 16 en 17 jaar hoeft vanaf het begin van dit schooljaar geen lesgeld meer te worden betaald.

Rekenmodel

Volgens het Europese rekenmodel was de inflatie in Nederland 1,7 procent, 0,1 procentpunt hoger dan in augustus. Nederland blijft daarmee tot de landen behoren met de laagste inflatie in Europa.