DEN HAAG - De Chinese terreinauto Jiangling Landwind is wel veilig. Dat blijkt uit een recente crashtest die het Duitse keuringsinstituut TÜV heeft uitgevoerd, zo liet importeur P. Bijvelds donderdag weten.

De ANWB trok medio september fel van leer tegen de Chinese wagen. Uit een crashtest zou blijken dat hij levensgevaarlijk is. Een frontale botsing met een snelheid vanaf 64 kilometer zou de bestuurder volgens de ANWB niet overleven. De automobilistenclub eiste een verbod op de Landwind.

Bijvelds liet naar aanleiding van de test van de ANWB een eigen proef uitvoeren in Duitsland. Het gaat volgens de importeur om de officiële Europese crashtest die alle auto's moeten ondergaan. "De Landwind voldoet aan alle eisen", verklaarde Bijvelds. Hij gaf wel toe dat er veiligere auto's rondrijden, maar "de Jiangling is veilig".

Bijvelds kondigde een kort geding en een bodemprocedure tegen de ANWB aan. Hij eist een rectificatie. De importeur hecht geen waarde aan de test van de ANWB, omdat deze niet zou voldoen aan Europese eisen. "Ze deden net alsof het gestandaardiseerde test is, maar dat is niet zo."

Beelden van de ANWB-test lieten zien dat bij een frontale botsing het compartiment van de bestuurder geheel wordt samengedrukt. De chauffeur zou volledig klem komen te zitten tussen het dashboard, het stuurwiel en de stoel.

ANWB

De ANWB zegt de Duitse test niet te kennen. De organisatie heeft zelf de standaardtest op de Chinese auto losgelaten. Mogelijk zitten er verschillen in de wijze van toetsing, maar de ANWB heeft het volste vertrouwen in de eigen test: "Alle auto's worden zo getest". Van juridische procedures heeft de ANWB nog niets van Bijvelds vernomen, aldus een woordvoerder.

De zegsman van de ANWB zegt dat er volkomen ten onrechte suggesties worden geuit dat de ANWB Chinese auto's van de markt zou willen weren. "Daar hebben wij helemaal geen belang bij." De auto in kwestie is wel getest juist ook, omdat hij opvallend goedkoop is.