Verzekeraars ASR en NN gaan voorlopig geen dividend uitkeren door de uitbraak van het coronavirus, laten beide bedrijven maandag weten in een persbericht. De Nederlandsche Bank (DNB) riep verzekeraars eerder op de dividendbetaling te schrappen om zo de financiële buffers te verstevigen.

NN en ASR verwachten allebei de dividenduitkering voor 2019 op een aandeelhoudersvergadering in de tweede helft van 2020 te bespreken. Verzekeraar Aegon ging de twee bedrijven vorige week al voor met het uitstellen van de dividenduitkering.

DNB en de Europese verzekeringsautoriteit EIOPA riepen verzekeraars vrijdag op om dividendbetalingen voorlopig op te schorten om de financiële buffers niet te verzwakken met de uitkering.

"De impact van het coronavirus op de economie is groot, maar de omvang en duur van de crisis zijn nog onzeker. Dat betekent dat op dit moment nog niet goed kan worden ingeschat in welke mate de buffers van verzekeraars geraakt zullen worden", aldus de DNB.

Eerder deed de centrale bank samen met de Europese Centrale Bank eenzelfde oproep aan banken om dividendbetalingen uit te stellen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven: grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank lieten allen weten voorlopig geen dividend uit te keren.