Grupo Modelo, een grote Mexicaanse brouwerij, stopt noodgedwongen tijdelijk met de productie van Corona-bier en andere merken. De reden: het bier wordt door de overheid tijdens de coronapandemie niet essentieel geacht.

Deze week kondigde de Mexicaanse regering de noodsituatie aan op gezondheidsgebied. Donderdag telde het land 1.510 besmettingen en 50 doden. Tegelijkertijd werden alle niet-essentiële bedrijfsactiviteiten opgeschort: alles wat niet gericht is op het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus.

De Mexicaanse brouwer laat in een verklaring weten dat de schorsing vanaf zondag van kracht zal zijn en dat de productie al aan het afbouwen is. "Mocht de regering het bier aanmerken als essentieel product, dan zijn we bij Grupo Modelo klaar om een plan uit te voeren waarbij meer dan 75 procent van ons personeel thuiswerkt", laat een woordvoerder weten.

Veel van de biersoorten die Grupo Modelo brouwt worden normaliter naar 180 landen geëxporteerd, waaronder naar Nederland.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.