Steeds meer werkgevers vragen aan hun personeel om vakantiedagen op te nemen tijdens de coronacrisis. Bij vakbonden CNV en FNV zijn hierover de afgelopen weken allerlei vragen en klachten binnengekomen, meldt BNR.

De klachten zijn afkomstig van werknemers die niet blij zijn met het verzoek van hun baas. Toch hoeven ze daar volgens arbeidsjurist Pascal Besselink van DAS geen gehoor aan te geven: "Vakantiedagen vinden overeenkomstig de wensen van de werknemer plaats. De werkgever kan dat niet afdwingen".

Bij ADV-dagen (arbeidsduurverkorting), waar wettelijk niets over is afgesproken, is dit anders. "Maar als het gaat over vakantiedagen, kan er in overleg een hoop. Maar afdwingen niet."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • De coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat een geïnfecteerde persoon gemiddeld minder dan één andere persoon besmet. Eerder lag dit zogeheten reproductiegetal tussen de twee en de drie.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.