De coronacrisis kost de regio Amsterdam maandelijks 1,6 miljard euro en zet tot een half miljoen banen onder druk, blijkt woensdag uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam. In het onderzoek is gekeken naar de effecten van de crisis tot 1 juni.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Het onderzoeksbureau schrijft dat de hoofdstad en omliggende gemeenten als Amstelveen, Aalsmeer en Landsmeer harder worden geraakt dan de rest van Nederland, doordat zwaar getroffen sectoren als de horeca en groothandel relatief sterk in de regio vertegenwoordigd zijn.

De genomen coronamaatregelen, waaronder het sluiten van restaurants, bars en cafés, kost de Amsterdamse economie direct 1,1 miljard euro per maand. Daar komen nog eens indirecte effecten bij die nog eens 0,5 miljard euro per maand kosten. Hierbij kan worden gedacht aan de schade voor leveranciers van gesloten restaurants.

SEO Onderzoek schrijft dat door de getroffen maatregelen bijna een derde van de banen in de regio Amsterdam bedreigd wordt. Zonder financiële steun kunnen 376.000 banen in de regio verloren gaan, waaronder 58.000 arbeidsplaatsen in de horeca. In het slechtste geval kunnen zelfs bijna een miljoen mensen hun baan verliezen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.