Deurwaarders verwachten dat veel particulieren en ondernemers de komende tijd in financiële problemen komen. Beroepsorganisatie Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) adviseert mensen zo snel mogelijk te bellen wanneer er een deurwaardersbrief op de mat valt.

"Hoe eerder men belt, des te eerder kunnen we een oplossing bereiken", aldus Wilbert van de Donk, voorzitter van de KBvG. Dit moet voorkomen dat de schulden oplopen.

"Als gerechtsdeurwaarders komen we in actie wanneer een rekening niet betaald wordt. Dat wil niet zeggen dat we alleen maar komen 'innen'", zegt Van de Donk. "Door de situatie te bespreken kunnen we helpen het probleem zo snel en zo goed mogelijk op te lossen."

"Vergeet niet dat hier geen sprake is van onwil, maar van onmacht. Vrijwel niemand heeft deze crisis zien aankomen; veel mensen zijn erdoor overvallen en er ook financieel direct door geraakt."

Volgens kredietverzekeraar Euler Hermes zal het aantal faillissementen wereldwijd met 14 procent stijgen. Wel wordt een scherp herstel verwacht als de coronacrisis wordt opgelost, maar voor bijvoorbeeld sommige bedrijven komt dit waarschijnlijk te laat.