Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Coronavirus,

CNV: Noodpakket kabinet voorkomt grote werkloosheid

Vakbond CNV verwacht dat het noodpakket van het kabinet voorkomt dat er grote werkloosheid ontstaat in Nederland. De vakbond zegt dat in reactie op de voorwaarden en details die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag presenteerde.
Door NU.nl

"Het kabinet biedt werkgevers hiermee zekerheid zodat ze hun personeel in dienst kunnen houden. We zijn trots op een overheid die zo in de bres springt voor werkenden" aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Dit is een bijzondere situatie waarin minister Koolmees zich van zijn sterkste kant laat zien."

CNV blijft bezorgd over de positie van flexwerkers. "Nederland telt twee miljoen flexwerkers. Zij vliegen er als eerste uit bij een crisis. Wij blijven aandacht vragen voor deze groep mensen die buiten de boot valt. Zij moeten ook meeprofiteren van het maatregelenpakket."

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen in een reactie dat ze verheugd zijn dat de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) nu bekend is en verklaren dat elke dag telt.

"Wij hopen op een soepele en snelle uitvoering van met name de bevoorschotting van bedrijven, want het geld vliegt veel bedrijven uit zonder dat er iets binnenkomt."

De organisaties roepen op alleen van de regeling gebruik te maken wanneer dat echt nodig is.

Loonkosten vergoed door overheid

Koolmees meldde dinsdag dat ondernemers die hun omzet zien dalen tijdens deze crisis, zich volgende week maandag kunnen aanmelden voor steun. Wanneer de omzet daalt met bijvoorbeeld 100 procent, wordt 90 procent van de loonkosten vergoed door de overheid.

Daalt de omzet met de helft, dan wordt 45 procent van de salarissen vergoed. Zodra de aanvraag binnen is, duurt het twee tot drie weken voordat het geld op de rekening staat.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Lees meer over:

EconomieCoronavirus

Aanbevolen artikelen