Het kabinet zal het gebruik van vouchers door luchtvaartmaatschappijen om een passagier tegemoet te komen bij een geschrapte vlucht tijdelijk gedogen, stelt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Normaal gesproken moet een vliegmaatschappij een alternatieve vlucht aanbieden of de kosten van het vliegticket terugbetalen, maar omdat de luchtvaart hard geraakt wordt door het coronavirus is dat nu niet mogelijk, aldus de minister.

Van Nieuwenhuizen schrijft dat er onvoldoende vluchten zijn om alternatieven aan te kunnen bieden en dat luchtvaartmaatschappijen niet liquide genoeg zijn om op korte termijn alle tickets terug te betalen. Volgens de minister gaat het om honderdduizenden tickets die nog terugbetaald moeten worden, terwijl de vliegmaatschappijen aan de andere kant het aantal boekingen snel ziet teruglopen.

En dus krijgen passagiers bij een geschrapte vlucht nu een voucher: een waardebon die voor een bepaalde periode gebruikt kan worden voor de aanschaf van een nieuwe vliegticket. Onder meer KLM en Transavia maken hier al gebruik van.

Het kabinet stelt wel voorwaarden aan het tijdelijk niet handhaven van de regels. Zo moeten de vliegvouchers ten minste twaalf maanden geldig zijn. Ook moeten passagiers na het verlopen van de vouchers het ongebruikte deel ervan uitbetaald krijgen. Het initiatief daarvoor ligt bij de luchtvaartmaatschappij zelf, schrijft de minister.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.