Als gevolg van de reisbeperkingen vanwege de uitbraak van het coronavirus houdt easyJet met ingang van maandag de hele vloot aan de grond. Dat maakt de Britse prijsvechter, die ook een basis op Schiphol heeft, maandag bekend.

Het concern spreekt van "ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd als reactie op het coronavirus en de implementatie van lockdowns in veel Europese landen". Alle vluchten zijn tot nader order opgeschort.

De afgelopen dagen is easyJet zoals veel andere luchtvaartmaatschappijen druk geweest met het terughalen van reizigers uit landen waar zij gestrand waren. Het ging volgens het bedrijf om meer dan 45.000 reizigers.

De laatste van die zogenoemde repatriëringsvluchten werd zondag uitgevoerd. "We blijven samenwerken met overheden om op hun verzoek extra reddingsvluchten uit te voeren", laat de easyJet weten.

Het concern zegt continu bezig te zijn met het beperken van de kosten en uitgaven om zoveel mogelijk de financiële impact van het coronavirus te beperken. "Het aan de grond houden van onze vloot scheelt aanzienlijk in de kosten."

De vloot van easyJet bestaat uit 344 vliegtuigen, waarvan 8 geparkeerd staan op Schiphol, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.