
Schiphol geeft winstwaarschuwing in verband met coronacrisis
"Schiphol Group blijft de markt informeren over de impact van de wereldwijde pandemie", aldus de onderneming. De uitbraak van het coronavirus heeft een enorme impact op de luchtvaartmaatschappijen en de luchthavens.
Onder de Schiphol Group vallen behalve de nationale luchthaven Amsterdam Airport Schiphol, ook Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport en het nog te openen Lelystad Airport.
"Aangezien er geen precedent is voor een uitbraak van deze schaal en het onduidelijk is hoe het COVID-19-virus zich verder ontwikkelt, is de omvang van de impact op Royal Schiphol Groups bedrijfsvoering, operationeel resultaat, vooruitzichten en financiële positie onvoorspelbaar", aldus het bedrijf in een verklaring.
"Schiphol Group zal het verwachte nettoresultaat en de verwachte passagiersgroei, gepubliceerd op 14 februari 2020, niet kunnen halen."
Mogelijk een kwart minder passagiers en 400 miljoen euro minder omzet
Als het vliegverkeer pas in juni weer geleidelijk op gang komt, wat niet ondenkbaar is, zal het aantal passagiers op Schiphol ruim een kwart lager uitvallen dan vorig jaar. In dat geval zal de luchthaven
De omzet zou in dat geval 400 miljoen euro lager zijn dan een jaar eerder.
Er zijn al kostenbesparende maatregelen genomen, zo laat het bedrijf weten. Ook wordt het bestaande investeringsprogramma tegen het licht gehouden. Op Schiphol wordt onder meer een nieuwe terminal met bijbehorende pieren en beveiligingsfaciliteiten gebouwd.
"Een deel van de investeringen zal - nu het rustig is op de luchthaven - versneld worden uitgevoerd. Andere projecten worden uitgesteld of helemaal niet meer uitgevoerd", aldus een woordvoerder. "Om welke projecten het gaat, kunnen we nu nog niet zeggen."
Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.
Het coronavirus in het kort
- Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
- Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
- Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
- Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
- Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
- Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.