Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft een schikking van 120 miljoen dollar (ongeveer 100 miljoen euro) getroffen met autobezitters die hinder ondervonden van een defect contactslot en enkele andere mankementen. Zij claimen dat de defecten hun auto minder waard maakt.

Defecte contactsloten bij voertuigen van GM zouden een onbekende hoeveelheid auto-ongelukken hebben veroorzaakt, waarbij ten minste 124 personen om het leven kwamen.

Sinds 2014 heeft GM meer dan 2,6 miljoen auto's teruggeroepen vanwege problemen met het contactslot. Daardoor kan de auto als de sleutelbos te zwaar is bijvoorbeeld terugspringen in de uitstand, met als gevolg dat de motor uitvalt, de versnellingsbak kan vastlopen en airbags dienst weigeren.

Het autoconcern reserveerde eerder al een bedrag van 400 miljoen dollar om eventuele slachtoffers te compenseren. De Amerikaanse staat klaagde GM zes jaar geleden al aan vanwege de vele fouten die het bedrijf maakte. Daarin werd een schikking van 900 miljoen dollar getroffen. De rechter moet de nieuwe deal nog goedkeuren.

Het concern kreeg vrijdag ook nog een veeg uit de pan van de Ameraanse president Donald Trump. De president eist dat GM meer beademingsapparatuur gaat maken, nadat de automaker de productie daarvan juist naar beneden bijstelde. Trump schreef op Twitter dat er op korte termijn 40.000 ventilatoren beloofd waren door het bedrijf, maar de teller eind april pas op 6.000 staat. "En dan vragen ze ook nog eens de hoofdprijs", aldus Trump.