Niet alleen reisorganisaties, maar nu ook luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en Transavia gaan gedupeerde reizigers een voucher toesturen. Dit melden woordvoerders van de maatschappijen aan NU.nl.

Door de coronacrisis blijven voorlopig veel vliegtuigen aan de grond. Om liquide te blijven, zetten ook luchtvaartmaatschappijen de voucher in als tactiek om het hoofd boven water te kunnen houden. "Gedupeerde reizigers kunnen een jaar gebruik maken van de voucher. Als ze deze niet willen gebruiken, krijgen ze na deze periode hun geld alsnog terug", meldt een woordvoerder van Transavia.

Bij KLM geldt hetzelfde. "Voor reizigers met een boeking met een vertrekdatum voor 31 mei, biedt KLM een aantal mogelijkheden. Eén daarvan is het aanvragen van een voucher ter waarde van de ticketprijs. Deze voucher is een jaar lang geldig", aldus een woordvoerder van de maatschappij. Ook bij KLM geldt dat de reiziger pas na dit jaar het volledige aankoopbedrag van het ticket kan terugkrijgen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) buigt zich nog over deze kwestie. "Wij hebben in ieder geval als doel dat zowel de maatschappijen als de reizigers goed door de crisis heen komen", aldus een woordvoerder.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.