De leiders van de G20 hebben op donderdag toegezegd om 5 biljoen dollar (4,5 biljoen euro) in te zetten om de economische gevolgen van de coronacrisis in te dammen.

In een gezamenlijke verklaring zeiden de leiders onder aanvoering van G20-voorzitter Saoedi Arabië er "alles aan te zullen doen om de pandemie te overwinnen". De leden van de Groep van Twintig spraken elkaar anderhalf uur lang in een videochat.

De politici hebben onder meer afspraken gemaakt over een onbelemmerde aanvoer en doorvoer van medische apparatuur en andere producten. Daarnaast zullen er financiële middelen vrijgemaakt worden zodat de noodzakelijke fiscale maatregelen genomen kunnen worden.

Ook hebben de G20-leiders afgesproken om de productie van medische apparatuur te versterken, onderling klinische data te delen en om de mogelijkheden om op te treden tegen infectieziekten uit te breiden.

Zwakkere, voornamelijk Afrikaanse, landen en bevolkingsgroepen zoals vluchtelingen, moeten ook extra hulp gaan krijgen, menen de twintig partijen. Om landen te steunen met het "meest volledige gebruik van alle mogelijke middelen" heeft de G20 ook de hulp gevraagd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank Groep.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.