Ongeveer twee op de drie bedrijven in de duurzame energiesector zien projecten stilvallen, met omzetverlies als onvermijdelijk gevolg. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) donderdag.

Uit een inventarisatie van de NVDE blijkt bovendien dat de helft van de bedrijven rekening houdt met een omzetdaling van ten minste 20 procent, terwijl een kwart uitgaat van 40 procent of hoger als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

"Het is zorgelijk dat ook de duurzame energiesector geraakt wordt, omdat de acute crisis van vandaag zo ook gevolgen heeft voor het bestrijden van de 'langzame crisis'; die van klimaatverandering", aldus directeur Olof van der Gaag.

De zesduizend bij de NVDE aangesloten bedrijven houden zich bezig met zaken als zon- en windprojecten, de installatie van laadpalen en warmtelevering.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. Het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.