Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft de waarde van zijn beleggingen dit jaar met 113 miljard euro zien dalen, zo maakt het fonds donderdag bekend.

De aandelenportefeuille van het Noorse staatsfonds - het grootste staatsfonds ter wereld - verloor 22,8 procent aan waarde. De investeringen werden 16,2 procent minder waard, waardoor de in 2019 behaalde winst zo goed als ongedaan is gemaakt.

Het Noorse staatsfonds heeft te lijden onder de economische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus.

Op donderdag werd tevens Nicolai Tangen als CEO aangewezen. Hij gaf voorheen leiding aan AKO Capital.

Het staatsinvesteringsfonds vertegenwoordigde aan het eind van vorig jaar een waarde van bijna 1,15 biljoen dollar (1,04 biljoen euro).

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.