Het aantal faillissementen gaat wereldwijd met 14 procent stijgen, verwacht Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld in een donderdag gepubliceerde prognose.

De onderzoekers gaan nog wel uit van een groei van de wereldeconomie van 0,8 procent. Voor de VS wordt een groei van 0,5 procent voorspeld en in de eurozone krimpt de economie naar verwachting met 1,8 procent.

"Onze onderzoekers verwachten een korte, scherpe wereldwijde recessie met meteen daarna een fors herstel", aldus Walter Toemen, Directeur Risk Underwriting van Euler Hermes Nederland.

"Door de inhaalvraag in de rest van het jaar zal een groot deel van de business die op dit moment verloren gaat, weer worden goedgemaakt. De recessie laten we eind dit jaar weer achter ons."

Maar sommige bedrijven zullen ook in dit scenario kopje onder gaan. "Vooral voor bedrijven met weinig liquiditeit zal het moeilijk zijn de huidige periode te overbruggen", aldus Toemen.

Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde donderdag vier scenario's voor de Nederlandse economie. In het gunstigste scenario, waarin het publieke leven drie maanden wordt stilgelegd, krimpt de economie met 1,2 procent. In het ergste geval, wanneer de samenleving een jaar stilligt, krimpt de economie bijna 8 procent.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.