De uitbraak van het coronavirus en de gevolgen voor de Nederlandse economie hebben nog niet geleid tot een massaontslag van flexwerkers, zegt directeur Raymond Puts van werkgeversorganisatie AWVN donderdag tegen Het Financieele Dagblad (FD). AWVN vertegenwoordigt werkgevers met opgeteld vijf miljoen werknemers in dienst.

Door de virusuitbraak en de getroffen maatregelen is de economische activiteit in de afgelopen weken flink afgenomen, met een lagere omzet voor bedrijven tot gevolg. Toch heeft dit nog niet geleid tot ontslag van veel flexwerkers, zegt Puts die zich baseert op een enquête onder de eigen achterban.

"Een op de tien werkgevers laat weten afscheid te nemen van flexibel personeel. Dat lijkt mee te vallen ten opzichte van de omzetdaling die zij melden", zegt de AWVN-directeur. Uit de enquête blijkt dat een kwart van de deelnemende bedrijven een omzetverlies van meer dan 25 procent verwacht. Slechts een op de tien bedrijven zegt een hogere omzet te verwachten.

De werkgeversvereniging wijst op de noodmaatregelen van het kabinet die ervoor kunnen zorgen dat ondernemers langer hun personeel kunnen vasthouden. "En we komen ook uit een heel krappe arbeidsmarkt", zegt Puts. "Bedrijven willen hun personeel vasthouden voor het moment dat het weer beter gaat."

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.