Naar schatting zo'n vijftien- tot twintigduizend winkels hebben de deuren gesloten in verband met de verspreiding van het coronavirus, zegt onderzoeksbureau Locatus woensdag. In totaal zijn er ruim 90.000 winkels in Nederland. Topman Gerard Zandbergen baseert zich op een steekproef in Zeist.

Meld je aan Wil je elke avond een update van het laatste coronanieuws ontvangen?

Locatus verwacht dat er in de komende dagen nog meer winkels hun deuren zullen sluiten; enerzijds vanwege de gezondheidsrisico's en anderzijds vanwege het wegblijven van klanten.

Afgelopen maandag meldde het kabinet aangescherpt beleid voor de winkels.

Winkels mogen openblijven, maar de winkeliers moeten er onder meer voor zorgen dat klanten zich houden aan de regel dat 1,5 meter afstand moet worden gehouden.

Dat moet vanaf nu bij de ingang van de winkel duidelijk gemaakt worden. Wanneer winkeliers zich niet aan de afspraken houden, kan de burgemeester besluiten de zaak te sluiten.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.