De totale capaciteit van windenergie wereldwijd is vorig jaar met een vijfde gegroeid, meldt de Global Wind Energy Council (GWEC), een branchevereniging voor de sector, woensdag.

De totale capaciteit steeg met 60,4 gigawatt naar 651 gigawatt, omgerekend een stijging van 19 procent. Het is de op een na grootste stijging ooit.

Er werden relatief vooral veel nieuwe windmolens op zee geplaatst. In totaal steeg de offshorecapaciteit met 6,1 gigawatt. Voor het eerst staat een tiende van de nieuwe windturbines op zee.

In eerste instantie ging de GWEC ervan uit dat 2020 een recordjaar zou worden voor de ontwikkeling van windenergie. Maar de uitbraak van het coronavirus gooit mogelijk roet in het eten.

De precieze gevolgen zijn nog niet duidelijk, maar de brancheorganisatie zegt wel over enkele maanden met nieuwe verwachtingen te komen.

Topman Ben Backwell merkt op dat er nog niet genoeg gedaan wordt. Om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen moeten er dit decennium jaarlijks voor 100 gigawatt aan nieuwe windmolens worden gebouwd.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.