Curaçao heeft een claim ingediend van 162 miljoen dollar (ruim 150 miljoen euro) tegen het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Volgens Curaçao is er sprake van openstaande rekeningen, achterstallig onderhoud en milieuschade bij de raffinaderij van PDVSA op het eiland.

Het eiland heeft ondertussen beslag gelegd op de olieopslagterminal van PDVSA op Bonaire.

Als Curaçao de zaak wint, wil het eiland de opslagtanks verkopen. Doordat de olieprijs de afgelopen maand is gekelderd, is de vraag naar opslagruimte toegenomen.

Handelaren willen de relatief goedkope olie nu opkopen, opslaan en later voor een hogere prijs weer verkopen.

Tot vorig jaar runde PDVSA de raffinaderij, een belangrijke bron van werkgelegenheid, op het eiland. Daarvoor waren er al problemen bij de raffinaderij door de financiële problemen van Venezuela.

Een mogelijke overname van de locatie door het Amerikaanse bedrijf Klesch Group wordt waarschijnlijk vertraagd door de uitbraak van het coronavirus, meldt Curaçao verder.

Volg de laatste ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog.

Het coronavirus in het kort

  • Het coronavirus verspreidt zich vooral van mens op mens via nies- en hoestdruppeltjes. De kans dat je besmet raakt via oppervlakken zoals deurklinken is klein. Deze kans wordt kleiner als je vaak je handen wast.
  • Je kunt de kans op verspreiding flink verkleinen door minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. De voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
  • Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
  • Bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbare personen, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. Als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.
  • Lees hier welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.