De overname van Eneco door het consortium van de Japanse bedrijven Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power is rond, maakt het Nederlandse energiebedrijf woensdag bekend. Alle 44 gemeenten met aandelen in Eneco hebben met de overname ingestemd en de betrokken overheden en toezichthouders hebben groen licht gegeven.

Voorzitter van de raad van bestuur Ruud Sondag treedt op eigen verzoek terug als CEO. Het bedrijf zegt dat de zoektocht naar een opvolger al in een vergevorderd stadium is.

Behalve de gemeenten - die alle aandelen in handen hebben - moesten ook de Nederlandse ministers van Economische Zaken en Klimaat en de Belgische federaal minister van Energie akkoord zijn met de overname. Bovendien is de acquisitie getoetst en goedgekeurd door de Duitse en Europese mededingingsautoriteiten.

Eerder dit jaar ging de gemeente Rotterdam, de grootste aandeelhouder, akkoord. Daarmee was de verkoop zo goed als een gelopen race. De Japanners betalen 4,1 miljard euro voor het bedrijf, dat als zelfstandig onderdeel blijft voortbestaan.